Michael Kors 2023 sunglasses

september 28, 2017

En mystisk nettside selger bildene du legger ut på nettet. Her kan folk over hele verden kjøpe bilder for en liten sum, og få de printet på plakat. – Et brudd på åndsverkloven, mener medierettsadvokat.Fotograf Anne Sophie Nordrum har hatt flere utstillinger de siste årene med et fotoprosjekt hun har kalt «Sensibilita». Prosjektet har også blitt publisert i fire internasjonale fotomagasin. For et par dager siden oppdaget hun at fem av bildene fra prosjektet lå til salgs i høy oppløsning på en nettside kalt wallpart.com.Fotograf Anne Sophie Nordrum forteller at det å selge andres verk uten tillatelse på nettet er grovt tyveri. Foto: Solfrid Nordrum Dette er en nettside hvor man med et søk på hvilken som helst fotograf, billedkunstner eller andre personer, får opp høyoppløselige bilder som er hentet fra andre steder på nettet. Her får man også tilbud om å kjøpe bildene og få de tilsendt på plakat. Nordrum forteller at hun i likhet med mange andre fotografer aldri har gitt wallpart.com rett til å selge bildene og at hun har heller aldri har hatt kjennskap til denne siden.

Jeg synes dette er utrolig trist, og veldig frustrerende. Dette er helt klart et stort overtramp og et brudd på åndsverkloven. Det er rett og slett tyveri, sier Nordrum til ABC Nyheter.
Det er ikke bare fotografer som får gjennomgå, men alle som har navnet sitt tilknyttet til et bilde som ligger på nettet. Det vil si at det i teorien kan henge en plakat med et bilde av deg på veggen hos en fremmed person på andre siden av jorden, uten at du er klar over det.Åndsverkloven sier at den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket. Det vil si at kun den som har skapt et verk kan selge det hvis man ikke har gitt lisens eller tillatelse til andre å gjøre det.Nordrum påpeker hvor viktig åndsverkloven er for fotografer, og at man uten loven ikke kunne ha vist frem bildene sine til andre, hverken på utstilling eller på nett.

Medierettsadvokat, Jon Wessel-Aas, bekrefter at det wallpart.com gjør er ulovlig. En aktør som Wallpart kan ikke lovlig hverken laste opp eller trykke for salg digitale eller fysiske eksemplarer av fotografier som de ikke selv har rettighetene til, uten avtale med fotografen. Gjør de det, er det brudd på i alle fall norsk og europeisk opphavsrettslovgivning, forteller han til ABC Nyheter.På Wallparts hjemmeside står følgende:«Wallpart respekterer andres copyright. Dette betyr at vi ikke stjeler og selger bilder som våre egne som andre mennesker har delt. Vi har ingen bildedatabase, og vi lagrer ikke bilder på servere. Wallpart.com hjelper bare kundene til å finne bilder som interesserer dem. Vår side bruker data som de mest kjente søkemotorene finner. Bildene som vises er nedlastet fra disse søkemotorene og er ikke lagret på vår nettside. Når kunden bestiller et bilde, henter vi bildet som kunden søker på, dermed er kunden ansvarlig for bruken. Wallpart.com er ikke ansvarlig for bildene som kundene henter frem.»

No Comments

Comments are closed.