Michael Kors fitness tracker

oktober 10, 2017

I Chile ser det ut til å gå mot en rettssak som har stor betydning for mange mennesker. Åtte tidligere offiserer i Augusto Pinochets militærjunta er tiltalt for mordet på den chilenske sangeren og gitaristen Victor Jara. Han ble myrdet på Estadio Chile i Santiago i dagene rundt militærkuppet mot den sosialistiske regjeringen til Salvador Allende i september 1973. Syv av de åtte sitter i varetekt, mens den antatte hovedmannen, Pedro Barrientos, bor i Florida. Chilenske myndigheter har bedt om utlevering.Det er syv år siden Dagbladet kunne melde om at Augusto Pinochet ”trakk sitt siste sukk og dro til de evige militærparader”. Og det er 40 år siden det blodige militærkuppet mot Salvador Allendes lovlig valgte regjering. Like fullt er rettsaken mot Victor Jaras antatte drapsmenn – i dag gamle menn — et helt nødvendig oppgjør.

Chile preges av uforløste kollektive minner skåret over en dyp kløft av fornektelse, uløste skyldnere og sår som ikke gror. Forholdene er til en viss grad sammenlignbart med det postkommunistiske Østtyskland, hvor oppgjøret ble fortrengt og traumatisert. Det autoritære systemets medløpere var å finne i mange familier. Man har ikke kunnet pløye marken for enhver skyldner, til det var for mange involvert i lyssky virksomhet. Man kan som kjent synke dypt i et diktatur. Derfor har Jara-saken virkninger langt utover det rent juridiske.Selv i dag er Chile delt i synet på den nære historien. Det er verdt å huske at Pinochet fikk 45 prosent av stemmene i 1988, da det ble gjennomført en folkeavstemning om å forlenge Pinochets presidentperiode med åtte år. I praksis ville altså nesten halvparten av de stemmeberettigede beholde diktatoren.

Drapet på Jara var bestialsk. Han ble torturert og mishandlet helt formålsløst, uten annen årsak enn hevn og sadisme. Kroppen ble kvestet, tennene slått ut og gitaristens fingre knust. Til slutt ble Jara skutt et førtitalls ganger og dumpet i en sidegate i Santiago.Brutaliteten forteller noe om Jaras evne til å provosere den reaksjonære falanksen i landet, og om at sangene hans hadde en formidabel kraft. Kanskje var sangerens karisma og folkelighet et springende punkt for hatet som lå til grunn for torturen?På 70-tallet var Chile et politisk polarisert land med voldsom forskjell på fattig og rik. Middelklassen var stor etter latinamerikansk målestokk, men fattigdommen var tilsvarende depriverende.Historikeren Niall Fergusson hevder i sin bok Civilization at den enorme sosiale ulikheten mellom det nord— og søramerikanske kontinentet kan forklares med ett ord: Eiendomsrett. USA ble grunnlagt på prinsippet om eiendomsrett.

No Comments

Comments are closed.