Michael Kors shoes for women

juni 19, 2017

Mikroplast kan forveksles med maten dyreplankton og andre organismer i havet livnærer seg av. Disse blir igjen spist av større arter, som tar de med seg videre opp i næringskjeden. Vanligvis er mikroplast definert som plastpartikler som er mindre enn 5 millimeter. Den type plastpartikler man finner i pleie- og hygieneprodukter er nesten alltid mindre enn 1 millimeter. Utfordringen er at dette er plast. Det er ikke nedbrytbart. Istedenfor beveger det seg videre opp næringskjeden. Mikroplast blir tatt opp av mindre organismer. Når de blir spist, fortsetter plasten videre opp. Dette fører til trøbbel for de dyrene som har for mye plast i seg, sier Lundberg.Plasten blir værende i magen hos fuglene slik at de ikke har nok plass til mat. De forgiftes, eller de sulter ihjel. Forskerne mener at marin forsøpling dreper mer enn én million sjøfugler per år. I Nordsjøen er det antatt at 95 prosent av fuglearten havhest har plast i magen.

Dette er et nytt fenomen og vi vet ikke helt hva som er følgende av all denne mikroplasten. Det er et veldig stort «forsøk» vi driver med med havet vårt som vi enda ikke vet konsekvensene av, sier Lundberg.Mer enn en firedel av fisken som selges i markeder i Indonesia og California har plast i magen, både mikroplast og rester fra plastposer og flasker, ifølge The Independent. Her til lands er det også funnet mikroplast i fisk, og i fjor fisket en hobbyfisker i Kragerø opp en torsk med et halvt plastbeger intakt i magen. Også i honning, øl og flaskevann er det funnet mikroplast, ifølge Miljødirektoratet.Det man er redd for er at mikroplasten skal komme tilbake til oss mennesker. Dette vet vi ikke konsekvensene av ennå. I første omgang er det naturen det er farlig for, sier Lundberg.

I en risikovurdering bekrefter den europeiske matsikkerhetsorganisasjonen EFSA at nanoplastartikler har stort risikopotensial. Plastbitene er så små at de er umulige for et øye å se, de kan passere cellemembraner og komme inn i kroppsvev og organer, og hvor de blir liggende og gi fra seg gift. Fremdeles finnes ingen forskning på hvordan mikroplast påvirker oss mennesker.Det siste året i presidentperioden signerte den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama en lov som forbyr salg av kosmetikkprodukter med mikroplastpartikler i USA.I Norge har myndighetene foreløpig ikke lagt noen begrensninger på bruken av slike stoffer i kroppspleieprodukter, men et forbud diskuteres i EU. Blir det et europeisk forbud, vil det gjelde Norge også.

No Comments

Comments are closed.