Michael Kors underwear for men

juni 21, 2017

På kosmetikkområdet er det viktigste å se etter svanemerkede produkter, sier Lindahl.Det nordiske miljømerket har vedtatt å forby mikroplast i skrubbekremer, sminke, såper og tannkrem.  Man kan også velge naturkosmetikk som blant annet selges i helsekostbutikker, da den sjelden inneholder plast. I tillegg kan man lese ingredienslisten og handle plastfri produkter. Ellers er det veldig viktig å kildesortere plast, og å unngå at plastprodukter havner i naturen, sier han. Er du i tvil om hvilke produkter du bør unngå, kan du se etter disse ordene i ingrediensoversikten: Polyetylen (PE), polypropylen ( PP), polyetylen -tereftalat (PET), polymetylmetakrylat (PMMA) og nylon. Eller du kan laste ned en app.

Det finnes noen apper, som «Beat the microbead», man kan laste ned på mobiltelefonen hvor man kan scanne strekkoden på produktene. Disse forteller deg om produktet inneholder mikroplast, forklarer Lundberg fra Naturvernforbundet.Mikroplast kan forveksles med maten dyreplankton og andre organismer i havet livnærer seg av. Disse blir igjen spist av større arter, som tar de med seg videre opp i næringskjeden. Vanligvis er mikroplast definert som plastpartikler som er mindre enn 5 millimeter. Den type plastpartikler man finner i pleie- og hygieneprodukter er nesten alltid mindre enn 1 millimeter.Mer enn en firedel av fisken som selges i markeder i Indonesia og California har plast i magen, både mikroplast og rester fra plastposer og flasker, ifølge The Independent. Her til lands er det også funnet mikroplast i fisk, og i fjor fisket en hobbyfisker i Kragerø opp en torsk med et halvt plastbeger intakt i magen. Også i honning, øl og flaskevann er det funnet mikroplast, ifølge Miljødirektoratet. Det man er redd for er at mikroplasten skal komme tilbake til oss mennesker. Dette vet vi ikke konsekvensene av ennå. I første omgang er det naturen det er farlig for, sier Lundberg.

Utfordringen er at dette er plast. Det er ikke nedbrytbart. Istedenfor beveger det seg videre opp næringskjeden. Mikroplast blir tatt opp av mindre organismer. Når de blir spist, fortsetter plasten videre opp. Dette fører til trøbbel for de dyrene som har for mye plast i seg, sier Lundberg.Plasten blir værende i magen hos fuglene slik at de ikke har nok plass til mat. De forgiftes, eller de sulter ihjel. Forskerne mener at marin forsøpling dreper mer enn én million sjøfugler per år. I Nordsjøen er det antatt at 95 prosent av fuglearten havhest har plast i magen.Dette er et nytt fenomen og vi vet ikke helt hva som er følgende av all denne mikroplasten. Det er et veldig stort «forsøk» vi driver med med havet vårt som vi enda ikke vet konsekvensene av, sier Lundberg.

No Comments

Comments are closed.