shock vs Michael Kors

september 14, 2017

For meg handler det om å bli en mer bevisst forbruker, jeg har ikke noe økonomisk motiv. Jeg har blitt flinkere til å grave frem glemte skatter og planlegge neste antrekk, men har ikke fått bedre råd, sier hun.Jeg sparer jo penger på å ikke shoppe. Men til gjengjeld bruker jeg mer penger på andre ting. Egentlig trodde jeg at jeg skulle tjene litt ekstra på prosjektet, men etter nærmere ettertanke er jeg egentlig fornøyd med omdisponeringen mot flere opplevelser og mindre stæsj. Kino, konserter og mat er blant de nye litt høyere utgiftspostene, forteller hun.Forbrukerøkonom Christine Warloe er enig i at «hurtigmoten» har gjort det lettere å shoppe mye – for alle. For en hundrelapp kan man få nye jeans eller en ny genser. Det gjør det billig å øke garderoben i raskt tempo. Men jeg har merket meg at det har kommet en motreaksjon til denne shoppingkarusellen. Shoppestopp-trenden er et flott initiativ som mange har hengt seg på i år, sier Warloe, og peker på at mange shopper så mye at de ofte sliter med dårlig samvittighet.

Ane Lindholt tror og håper at hun aldri kommer tilbake på samme «shoppenivå» som før shoppestoppen.Jeg har jo ikke tenkt å ha shoppestopp bestandig, men man gjør seg mange tanker rundt dette og jeg har fått et mye mer bevisst forhold til klesjungelen der ute. Det går fint an å handle brukt og låne klær av hverandre i større grad, sier hun. En ekstrem omlegging Lykkerusen et kjøp gir, er som regel kortvarig, påpeker professor Ellen K. Nyhus. Her er grepene som sikrer varig shopping-kutt.Det er funnet at det er en sammenheng mellom materialisme og psykisk helse, men det er ikke så lett å vite hva som er årsak og hva som er effekt, sier professor Ellen K. Nyhus ved Universitetet i Agder.Hun har i en årrekke forsket på atferdsøkonomi, økonomisk psykologi og forbrukeratferd.Nyhus peker på at det kan være negative følelser som lav selvfølelse og usikkerhet som motiverer kjøp dersom en forventer at kjøpet vil gi en positive følelser, mer enn at det er shopping som har ført til de negative følelsene.

En nylig publisert studie fra USA viser at materialister ofte har en høyere forventning til de positive virkningene av det de kjøper enn andre, ifølge professoren.Det kan jo forklare hvorfor de da lett lar seg friste til kjøp. Men lykkerusen et kjøp kan gi, er som regel kortvarig, så det er ikke noen effektiv måte å oppnå varig lykke på. Da er det bedre å ta vare på familie, venner og egen helse, sier Nyhus. Shoppestopp er en ekstrem omlegging av vaner, men dersom det bidrar til en langsiktig omlegging av vaner, så kan jo effekten vare lenger enn perioden man har shoppestopp, sier Nyhus.Ofte handler en slik omlegging om at en ønsker å legge om handlevaner til å bli mer miljøvennlige, mer tilpasset husholdningsbudsjettet eller til på fokusere mer på opplevelser og ikke-materielle verdier enn ting, ifølge Nyhus.

No Comments

Comments are closed.